Salt! Livsviktigt eller livsfarligt?
Salt, ett ämne som har varit en grundläggande del av mänsklighetens kost i årtusenden, har ofta varit föremål för debatt i hälsosammanhang. Sveriges nationella rekommendationer anger att vuxna bör begränsa sitt saltintag till mindre än 6 gram per dag, vilket motsvarar ungefär en tesked. Denna rekommendation baseras på forskning som visar att högt saltintag kan öka risken för hälsoproblem som högt blodtryck, vilket i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. En sanning med modifikationer kan man lugnt säga.

Salt, kemiskt känt som natriumklorid, spelar en avgörande roll för kroppens funktioner. Det hjälper till att reglera vätskebalansen i kroppen och är essentiellt för nerv- och muskelfunktion. För lågt saltintag är direkt livsfarligt det också. Historisk sätt har salt varit en av våra mest värdefulla tillgångar. Krigar har förts för att säkra tillgång till salt. Romarriket och kinesiska storimperier byggdes i mångt och mycket på deras förmåga att hämta ut salt från gruvor. Historisk sätt har vi aldrig ätit så lite salt som vi gör i dag. Och vi har aldrig haft större problem med hjärt-kärlsjukdom som vi har i dag. Så hur vet man egentligen att man får i sig lagom med salt?
Det är absolut sant att för högt saltintag kan bidra till hjärt-kärlsjukdom. Det är dock även sant för för lågt intag. Sanningen är att att saltintag är extremt lätt att reglera. Får man i sig för mycket salt så skal man bli törstig. Sen dricker man tills man inte är törstig längre, och problemet är löst. Så varför i hela friden ber jag min patienter att passa på att dricka vatten? Varför finns det riktlinjer för vätskeintag när det naturligt regleras perfekt av vårt nervsystem?
Här kommer det. Nyckelordet är fruktos, fruktsocker som är hälften av ingredienserna i vanligt strösocker. När man äter salt och socker samtidigt kommer fruktos att ta bort känslan av törst. Och nej, det är inte intag av frukt som är problemet, snarare vårt intag av processad mat som ofta innehåller mycket salt, och mycket socker. Så problemet är inte att vi äter för mycket salt, men blir helt enkelt inte törstiga som vi skal.
Så problemet med saltintag i dagens samhälle är alltså inte salt egentligen. Det är vårt intag av socker och processad mat. Om kroppen får i sig rätt sorts mat kan man äta så mycket salt man vill, man vill helt enkelt bara bli törstig och dricka korrekt mängd vatten. Och allt är bra.
Kroppen är ganska intelligent ändå.
Ha en underbar helg!
Marius